Szarvas idén kettős jubileumot ünnepel

Szarvas idén újratelepítésének 300., várossá nyilvánításának 56. évfordulóját ünnepelheti. A török időkben elnéptelenedett területet szlovák telepesek keltették ismét életre. A jubileum koordinátora Csasztvan András, a kultúra szarvasi lovagja, a Cervinus Teátrum igazgatója büszkén számol be a tervezett eseményekről.

Mostanra minden program véglegesnek tekinthető, és már csupán a részletekre kell ügyelniük?

Igen, a terv elkészült. Színpadi, egyházi és templomi események, a szlovák nemzetiségi régiók gasztronómiai bemutatkozása, népművészeti programok követik majd egymást. A szlovák régiós házak feladata lesz, hogy a nagyközönségnek szóló előadásokat elhozzák, bemutassák. A szarvasi Cervinus Teátrum által szervezett kéthetes Cervinus Fesztivál minden este kínál színházi eseményt a Vízi Színházban július 13-tól 26-ig. Felújítjuk például a Tessedik Sámuel evangélikus lel-kész, néptanító, mezőgazdász életéről szóló musicalünket, a csodaszarvasról szóló legenda színházi változatát. Vendégünk lesz a Szlovák Állami Népi Együttes. 23-án, Szarvas város napján adja át a városvezetés a kitüntetéseket, rendezünk templomi eseményeket, népünnepélyt, szabadtéri programokat.

Hívtak más országos rendezvényt „vendégként” az ünnepségsorozatra?

A Szarvasi Vízi Színházat hármas szakmai összefogásban üzemeltetjük, s meghívtuk a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházait is. A Békéscsabai Jókai Színház és a Cervinus Teátrum koordinálja a június közepétől augusztus 20-ig tartó eseményeket, amikor mindennap valamilyen színházi előadás várja a közönséget. Ekkor adják át a Teátrumi Társaság éves díjait.

A városközpontban lévő Zenepavilonunkban a Vízi Színház időintervallumával egy időben ingyenesen látogatható zenei programokat szervezünk, az Országos Térzene Program pályázatának pénzügyi támogatásával. Lehetőséget biztosítunk az itt működő amatőr csoportoknak is, a kamarazenekarnak, a tangóharmonika zenekarnak, a komolyzenei és népzenei együtteseknek.

Hogyan terjed az ünnep híre, s miképpen illeszkedik az idei turisztikai programok sorába?

Háromperces kisfilmet készítettünk, amelyben megmutatjuk magunkat. Szeretnénk felkelteni az érdeklődést, hangsúlyosan megmutatni mindenkinek, köztük természetesen az itt felnövő fiataloknak, hogy milyen értékekkel bírunk. A kisfilm a turizmusra is hatással lehet. A programszervező csapat tagjaival megegyeztünk abban, mely honlapokon jelenik meg az évforduló programja. Az ünnepi eseményekről hírt ad a város honlapja, a „Minden, ami Szarvas”, a Cervinus Teátrum, a Tourinform iroda honlapja. Az egyes részterületek saját internetes rendszerükben szintén minden programot közzétesznek.

Csasztvan András

1959-ben született Szarvason. Gépészmérnöki, nevelőtanári és közművelődési diplomával rendelkezik. A Békés Megyei Néptánc Szövetség egyik alapító tagja, az Örökség Országos Népművészeti Egyesület elnöke. 2001- től a Regionális Színház Kht., majd a Cervinus Teátrum ügyvezető igazgatója. 2003-ban ő kezdeményezte Szarvason a szlovák színház létrehozását.

Forrás: Vitál Magazin