Mátyás király esete a gyetvaiakkal

A Cervinus Művészeti Fesztivál hetedik napján a mese és a néptánc kapott szerepet. Ősbemutatóként láthatta a közönség A kurta ing históriája című táncmesejátékot Csasztvan András rendezésében.

Az előadás koreográfusai: Móricz Bence, Oláh Márkó, Szabó Róbert és Vári Bertalan. Zeneszerző Gulyás Levente, a zenét Pál István Szalonna és bandája rögzítette. Dramaturg és a mese szövege dr. Dósa Zsuzsa munkája. A történetet Boronyák Gergely mesélte felvételről. Díszlet Csasztvan András, grafika Győri Erzsébet Zsada, jelmez Balázs Henrietta.

A történet szerint Mátyás király (Móricz Bence) Gyetva közelében vendégeskedik, ahol vadászszenvedélyének hódol. Az eseményeket krónikás rögzíti (ifj. Csasztvan András). Este a hajtókat is meghívja vacsorára, köztük a gyetvaiakat (Árgyelán Kitti, Balla Lili, Boldizsár Nóri, Fabó Marcell, Király Enikő, Palyov Attila, Oláh Márkó, Szabó Róbert). Ám az asszonyoknak, lányoknak megtetszik az ezüstkanál és a férfiak ingébe rejtik. Az udvari bolond (Vári Bertalan) észreveszi, így Mátyás tudomására jut. Beatrix királyné (Balázs Heni) közbenjárására nem vágják le sem a kezüket, sem a fejüket, csak a férfiak ingét kurtítja meg. Így a gyetvaiaknak az idők végezetéig ilyen rövid ingben kell járniuk.

A történet lendületes, a táncok látványosak, szemet gyönyörködtetőek, a zene fülbemászó.

A táncosok fantasztikusak, rengeteg energiával, szeretettel táncolnak. Mindig zavarban vagyok, amikor táncról kell írni, hiszen a táncot látni kell, a zenét hallani kell, arra nincsennek szavak.

Biztos vagyok abban, hogy szeretni fogják a gyerekek. A Vízi Színház színpadán nagy sikerrel mutatták be A kurta ing históriáját.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

P.S. Az Éden Werk Kft. terméke a tejkaramella, amit belépéskor és kimenetkor is kaptak a gyermek és felnőtt nézők.

Mátyás király esete a gyetvaiakkal