Érzések a „páncél” alatt …

A XII. Cervinus Művészeti Fesztivál 10. napján, az időjárás megkímélte a színházba látogatókat, mert előző nap, Az Akácember előadásán sajnos nem. Szombaton este Frederick Stroppel Sors bolondjai című vígjátékát láthattuk Dósa Zsuzsa rendezésében.

Chuck Galluccio (Boronyák Gergely) és Gail Hildebrandt (Vanya Tímea) esküvőjükre készül, ezért Jay Morrison (Timkó János) programozót és Bonnie Sparks (Szvrcsek Anita) színésznőt, a legjobb barátaikat szeretnék összehozni azzal az ürüggyel, hogy ők a tanúk, ám azok ketten elsőre különbözőbbek nem is lehetnének.

A darab során kiderül, a páncél mögött minden esetben érző szív lakik, és ha lebontják a maguk köré épített falakat, még sikerülhet is Gail terve.

Ismét tökéletes alakítást nyújtott a négy színművész. Tele érzelemmel, érzékenységgel, briliáns színészi játékkal. Boronyák Gergely, Timkó János, Vanya Tímea és Szvrcsek Anita négyese olyan energiával volt jelen a színpadon, hogy a közönség átvette az energiákat, és visszasugározta azt a színpadra, így a színészek önfeledt játékkal – ami persze tőlük nagyon nagy koncentrációt igényelt – ajándékozta meg a közönséget.

Aki összekötötte a jeleneteket, az Salgó Balázs szcenikus volt, aki néma szerepében mosolygósan alakította a pincér, a főnök, a rendezvényszervező és a kertész szerepét. Ez azt is jelenti, hogy a színészeknek pár percük volt átöltözni. Ez is a rendezés egyik nagyszerű megoldása, hiszen a jelenetek közben több idő (több hónap) eltelik, ezt a díszlet egyszerűsége és nagyszerűsége remekül megoldja. A díszlet Dósa Zsuzsa munkája, a grafikát Győri Erzsébet Zsada készítette. A jelmezeket Hircsu Mariann tervezte. Érdekessége, hogy nagyon sok volt, hiszen, ahogy említettem az előadás mintegy másfél évet ölel fel, vagyis a helyszínek, az évszakok változnak. A fények Valach Vendel, a hang Kiss László munkája.

Dósa Zsuzsa dramaturgként és rendezőként nézőbarát előadást hozott létre, érzékenyen vezette színészeit, a közönség mosolygósan figyelte az eseményeket, így az előadás humora, komolysága, mondanivalója elért mindenkihez. Boronyák Gergely, Timkó János, Vanya Tímea és Szvrcsek Anita különleges játéka elvarázsolta a nézőket.

És végül néhány tanács, talán másnak is beválik…

Gail tanácsai Bonnie-nak:

– Csak azt mondhatom, hogy ne próbáld megváltoztatni. Kár a gőzért.
– Nem képesek felfogni, mi az, hogy „tiszta”. Kitörölgeti a mosdót egy darab vécépapírral és meg van győződve róla, hogy tiszta.
– Soha ne feküdjetek le haraggal.
– Ne legyenek titkaitok

Chuk tanácsai Jaynek:

– Most beszéljünk a hajról! Levágatják, nem szólnak róla, de elvárják, hogy észrevedd.
– És soha egyetlen szót se a súlyáról. Még akkor se, ha valami dicsérőt mondanál. Egyszerűen kerüld el a témát; aknamező!
– Csak még egy utolsó tanács, gyerekek: a házasság nem százméteres síkfutás… hanem maraton. Be kell osztani az erőket. Nem az a győztes, aki a leggyorsabb, hanem… valaki más. A lényeg az, hogy sohase csüggedjetek. Az első év a legrosszabb. Aztán már…
– El ne felejtsd, mostantól Bonnie a legjobb barátod!
– Első az igazság! Aki hazudik, annak legyen jó memóriája!
– És ne veszítsétek el a humorérzéketeket!

Galambos Edit

P.S. 30 néző, aki Cervinus KUPONT talált széke alatt, azok a Dolce Vita Pizzéria – ahol igen közel áll az olasz tradíció és életérzés – utalványait vehették át a pénztárba.

Még ma lehet szavazni a színészekre a Cervinus Művészeti Fesztivál oldalán. A tét a Cervinus Nívó-díj, amit ezúttal a nézők szavazatai döntenek el.

A fotók a Sors bolondjai egy évvel korábbi előadásán készültek.

Érzések a „páncél” alatt …